Vyhledávání


Kontakt

Ing. Alena Fiantová, LL. M.
třída Tomáše Bati 332, Otrokovice

mobil 602 716 707

E-mail: alena@fianta.cz alena.fiantova@volny.cz danovy.poradce@email.cz

Pojistné za zaměstnance

29.12.2009 19:35

 

Pojistné za zaměstnance

29.12.2009 18:56

Firmy, které platí sociální pojištění za své zaměstnance, možná dostanou od státu v době vrcholící krize největší "investiční pobídku" v historii Česka. Nebude to ale díky štědrosti vlády, ale kvůli obrovské hrubce, kterou udělali poslanci v zimě a na jaře roku 2006 při schvalování zákoníku práce.

Právě tehdy totiž sněmovna kromě zákoníku měnila i zákon o pojistném na sociální zabezpečení a nikdo z poslanců si nevšiml, že ze zákona vypadla možná jeho nejdůležitější pasáž: Přesně ta, která definuje, co je vyměřovací základ, ze kterého pak platily firmy 26 procent z hrubé mzdy na sociální pojištění svých zaměstnanců.

Bez existence vyměřovacího základu přitom stát vůbec nemůže sociální pojištění vybírat. Je to úplně stejné, jako kdyby při vybírání daní stát neřekl, jaká bude sazba daně.

Šest měsíců s chybou 

Nové znění zákona o pojistném na sociální zabezpečení začalo platit v lednu 2007, aniž by si téhle hrubé chyby kdokoli všiml. Definici základu, ze kterého firmy sociální pojištění platí, vrátila sněmovna do zákona až v červenci 2007.

Což znamená jediné: stát neměl přesně půl roku vůbec žádný zákonný podklad pro to, aby mohl sociální pojištění od zaměstnavatelů vybírat. 

Téhle věci si všimla jedna českolipská firma a odmítla sociální pojištění svých zaměstnanců za první polovinu roku 2007 platit. Správa sociálního zabezpečení v České Lípě začala po firmě dlužné peníze vymáhat u soudu.

Firma se ale odvolala a rozhodnutí liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem ze srpna letošního roku znělo jasně: stát nemá za první pololetí roku 2007 na sociální pojištění nárok.

Budeme chtít peníze vráti 

Stát se odvolal k Nejvyššímu správnímu soudu, který bude o celé kauze rozhodovat na jaře. Firmy, které by se začaly se státem o zaplacené sociální pojištění soudit, ale mají velkou šanci uspět.

"Pokud půl roku nebyl v zákoně definovaný základ pro výpočet sociálního pojištění, tak stát vybíral pojištění nezákonně. Pro už tak zadlužené veřejné finance to může být obrovský průšvih," řekl HN vysoce postavený zdroj z ministerstva financí.

Podle propočtů HN můžou firmy na státu za sociální pojištění získat zpátky až 100 miliard korun. "Jestliže zjistíme, že na to máme zákonný nárok, rozhodně budeme chtít peníze vrátit," ujišťuje marketingový šéf firmy Invia Michal Tůma.

K zodpovědnosti za chybu, kvůli které může přijít stát o desítky miliard, se dnes nikdo nehlásí. Pozměňovací návrh, který chybu způsobil, podal s vědomím ministerstva práce sociální výbor sněmovny.

My za to nemůžeme

Tehdejší ministr práce Zdeněk Škromach si ale na žádnou podobnou chybu nepamatuje. "Nevzpomínám si, že by měl vyměřovací základ ze zákona o pojistném vypadnout. Ale už je to dlouho a přesně si to nepamatuji," říká Škromach.

Chybu včas neopravil ani jeho nástupce Petr Nečas, který přišel na ministerstvo práce v září 2006. Až v únoru 2007 ale Topolánkova vláda vydala na návrh Nečase nařízení, které vyměřovací základ na placení pojištění za zaměstnance definuje.

Jenže to podle rozhodnutí soudu, jehož znění HN znají, nestačí. Podle soudu musí být vyměřovací základ (podobně třeba jako sazba pojištění) jen a jen v zákoně. Jinak stát nemůže pojištění vybírat. Zákon pak poslanci změnili na návrh vlády až v červenci 2007. Petr Nečas si přesto myslí, že stát o peníze nepřijde. "Jsem téměř přesvědčen, že stát nemůže vracet peníze zaplacené na sociálním pojištění," říká Nečas.